Как да перем велурени маратонки?

Велурът не понася контакт с вода. Ако маратонки, изработени от велур се намокрят, поради проникването на течна мръсотия, след изсъхване материалът ще се втвърди и материята ще се слепи и ще загуби еластичността си. Поддържането на маратонките в добро състояние е огромна задача. За да не страдате от последствията, е необходимо да се научите как да се грижите правилно, да изсушавате и почиствате велурени продукти.

Могат ли да се перат велурени маратонки?

За отговор на този въпрос погледнете езика на маратонките. Там производителите обикновено посочват правилата за грижи. Ако няма, заложете на правилото, че обувките с залепени подметки и дупки не се перат.

Изобилието от декоративни елементи, наличието на брави и комбинацията от няколко ярки нюанса (предимно червени) показват невъзможността да се използва метод на машинно почистване.

Предварително почистване

От прах и дребни отломки до изпиране. Работата се извършва на сухо (обувките не се намокрят, ако е необходимо, те се изсушават), с памучен парцал или четка (валяк за дрехи също помага от полепнали отломки). Освен това тези елементи трябва да бъдат предназначени само за този чифт. Не ги използвайте за грижа за други маратонки.

Когато почиствате, движете ръката си в 1 посока. Кръгови или обратни движения изтъняват материята, поради което са неприемливи.

Технология за пране на велурени маратонки

Основният принцип на работа с велур: колкото по-малка е мократа площ, толкова по-добре. Продължителността на контакта с течности също има значение. Продължителното пране може да „удари“ не само горния материал на багажника, но и декоративни елементи, залепени части и железни куки. Ако последните се окислят, тогава ръждата ще проникне в велура.

Ръчно пране на велурени маратонки

Ще ви е необходим сапунен разтвор (към водата се добавя течен препарат) или амоняк (смесете 2 части вода с 1 част от веществото). В инструмента марлята се навлажнява и обработва с помощта на специфичните й зони. След това цялата повърхност на обувката се избърсва с парцал, напоен с чиста вода (изплакнете и обърнете парцала възможно най-често, изцедете го старателно).

Последна стъпка: накисване с разреден оцет. За 1 литър вода трябва да има 1 чаена лъжичка от есенцията. Продуктът се нанася с четка. Ако няма специализиран, използвайте зъболекар.

Важно! Памучната вата не е подходяща за работа с велур; влакната могат да останат върху материала. Прахообразните вещества също не се препоръчват.

За премахване на упорити и стари петна е по-подходящо домашно средство на основата на амоняк (2 супени лъжици), топла вода (стъкло) и течен сапун за ръце (ако петното е мазно, заменете го с препарат за миене на съдове или прахообразна капсула). Комбинирайте съставките и разбъркайте старателно, докато се образува силна пяна. Получената пяна се втрива с маратонки (първо проблемни зони, след това цялата повърхност). В края се използва оцетен разтвор.

В пералня

Първо огледайте маратонките си. Проверете за повреди – не можете да перете с тях. След това използвайте специализирана четка, за да изтъркате сложна мръсотия, да заредите стари кърпи в машината (за да намалите триенето по стените) и да премахнете всички подвижни части (връзки, стелки, вложки) от маратонките. Поставете обувките в калъфа и след това в машината.

Важно! Използвайте течни прахове с велур.

Когато задавате настройките, откажете да въртите. Броят на обажданията трябва да е минимален, точно както температурата. Най-добрият вариант: ръчно пране или деликатен цикъл в студена вода.

Как да перете маратонки от изкуствен велур?

Почистване на маратонки Методът зависи от качеството на материала. Ако е напълно лошо, тогава четката ще пълзи и ще се напука. Трябва да използвате специализирани кърпички за почистване и да работите много внимателно. Е, най-добрият вариант би бил да отхвърлите нискокачествени заместители на велур. Изделия, направени от тях, могат да се нарекат еднократни: дори при внимателно износване, те няма да издържат един сезон.

Нормалният неестествен велур е много по-силен от естествения велур. Ето защо производителите на обувки, изработени от него, често имат право да перат продуктите си в пералня. Потърсете съответния надпис на езика или на листовката, приложена в кутията.


За почистване на велур се произвеждат специални пяни. Веществото се нанася върху повърхността, изчаква се известно време и след това се попива с кърпа от естествен безцветен плат. Боядисаните няма да работят.

Важно! Ако кецовете са многоцветни, всяка зона с различен нюанс се почиства отделно. Сменят се и парцалите.

Домашните лекарства се използват заедно с готови битови химикали. За начало опитайте обикновен сапунен разтвор. Приготвя се или от сапун за пране без мирис, или от течен прах. Те се използват в зависимост от качеството на материала:

Ръчно пране

ако е висока, тогава ботушите се накисват за 2-3 минути;
ако нещото е твърде скъпо или, напротив, е направено от изкуствен велур с посредствено качество, тогава накиснете с парцал със сапунена вода и измийте обувките с него.

В пералня машина

Подходящи настройки: нежно, ръчно или деликатно пране при 40 градуса или по-малко, без центрофугиране. От химия за предпочитане са течните прахове и продукти, предназначени специално за велур. По отношение на защитното покритие се прилагат същите правила, както за естествените велурени обувки.

Важно! Не перете цветни маратонки в пералнята. Те ще оцветят подметката, връзките и вложките в различен цвят.

Как да се отървем от петна?

С избледнели следи, образувани поради точков контакт с агресивно вещество и постоянните петна се борят с помощта на аерозолни багрила. Поради високата токсичност на оцветяващите вещества, процедурата трябва да се извършва на неостъклен балкон или на открито. В противен случай острата химическа миризма ще причини главоболие.

За да почистите бял велур, разтворете лъжица сода за хляб в чаша нискомаслено мляко (показателят трябва да бъде под 1,5%), навлажнете парцал (или марлен тампон) в сместа и избършете горния материал, като обърнете специално внимание на проблемни области. След това вземете небоядисана памучна кърпа, леко я намокрете и избършете.

Като алтернатива използвайте безцветен оцет (може да доведе до отделяне, предварително тествайте на малка площ). Четка за зъби се потапя в есенцията, която след това се прекарва през мръсотията. В края на процедурата не забравяйте да зададете посоката на купчината.
Можете също така да премахнете петното от лекия материал с помощта на лимон.

Важно! Цитрусите могат да оставят цветни петна на велура. Не забравяйте да тествате на незабележимо място преди почистване.

Начини за справяне с други видове петна:

 • замразяването ще помогне от дъвка (прикрепете лед);
 • царевично брашно, талк на прах или картофено нишесте се нанася върху мазни петна (те позволяват абсорбирането на течността, след което изперете с четка);
 • кафявият велур се втрива с кафе с гъба;
 • от органични замърсители разтрийте кутията със сяра наполовина (след това се обработва с влажна кърпа);
 • черни и цветни линии се отстраняват с гума.

Как да сушите качествени велурени маратонки правилно?

Инструкция за грижа за мокрия велур през зимата и извън сезона:

 • веднага след покупката, третирайте обувките с водоотблъскващо съединение (тогава топящият се сняг и дъжд не могат да навредят много);
 • идвайки от улицата, изсушете веднага, не отлагайте въпроса за по-късно;
 • не слагайте маратонки на батерията или близо до нея;
 • основното почистване се извършва само след изсушаване;
 • използването на сешоар е неприемливо (поради пресушаване велурът ще се втвърди, купчината ще спре да лежи);
 • за да не се изправя купчината след изсъхване, загладете я с велурена четка;
 • ако трябва да се измиете поради миризмата и следите от пот, цитрусови кожи (поставете вътре в обувките за 10-12 часа), неизползвани торбички за чай (поставете за един ден), морска сол (разтривайте, оставете за 12 часа), активен въглен (стойте една нощ).

Велурени маратонки без изолирана подплата изсъхват за 20 часа. За да ускорите процеса, развържете обувките си напълно и поставете вестници или хартиени кърпи вътре. Сменяйте на всеки 2-3 часа

Има ли нещо, което не одобрявате при носенето на оригинални маратонки? Прочетете още Всичко, което мразим в маратонките в днешни дни.

Сподели чрез: